BUDAK2 BAEK

Friday, October 16, 2015

Kambing bakaq pedas, murah gila bak hang area Klang, Selangor thorbaikkkk!

Assalamualaikum w.b.t



First entry 2016. Rindu wuuu nak berblogging. Sekarang ni aku dah tahun 3 pelajar Bac. Sains Pertanian kat UPM ni. Kejap gila rasa masa berlalu. Masa handle budak first year orientasi terasa cam baru semalam aku masuk kolej ni. Tahun depan bulan 9, dah graduate dah haa. Mesti rindu gila zaman uni ni T_T sobs sobs. Hmmm tahun 3 ni pun still sama asyik busy je memanjang cik thighoh ni.huhu Tapi better sikit ar dari tahun lepas perghhhh sakit wuuuuu taknak ingat dah tapi susah nak lupakan jugak haih. Biasa la kan dalam hidup ni takde pahit masam tak best gak kannn. Terpulang pada kita la cemana nak telan hadam semua tu. Ergghhhh yg tu tak bestnyaaaa ><

Tapi serious ar banyak gila gila kenangan life as uni student ni. Rugi wooo kalau duk uni just mereput je dalam bilik study doplohpat jam tak join apa2 aktiviti rugik gilak hakak habak. So, sementara waktu adik2 ada masa ni mahu pun first, second, third or final year dah, manfaatkan lah masa korang gunakan sebaik mungkin apa yg korang agak2 tak pernah buat, tak pernah join, terasa nak buat tapi malu2 macam terserempak ngan crush, and apa2 je yg korang rasa benda tu berfaedah setelah menghitung, menilik, membuat anggaran yang mana patut. Cehhhhhhh nasihat cam dah gradute bak hang.hahaha 

Okeke back to topic agenda utama yang aku nak share ngan korang hahaha pendahuluan atas tu takleh blah tapi tu pendahuluan yg memang failed la kalau buat karangan BM ni mahu kena cepuk ngan cg BM aku ni. Terpesong 360 darjah dari apa yg tajuk nak.hahaha

Okei guys, dah dah aku ni bila merapu memang susah nak stop haih. Haaa kambing bakaq. Ni aku nak share satu kedai ni perghhhh kambing bakaq dia memang terbaik dari ladang ar dengan pedas dia tahap mengalir air mata 7 perigi pun melimpah ruah tak cukup kawah nak tadah (amboih perumpamaan takleh blah.hahaha) Sedap woooo dengan harganya tak percaya kena bayaq banyak tu je, aku cam like seriously?! banyak gila kuttt kambing tu. Memang rasa berbaloi sgt ar even agak jauh sikit dari tempat aku kat Serdang ni yang makan masa hampir sejam la jugak nak sampai nasib tak sesat Miss Waze kan hado weewiittt.hehee

Tapi malang sekali disebabkan kerakusan ketidaksabaran aku nak meratah daging2 kambing yang empuk juicy tu aku lupa nak tangkap gambaq -_-' aku ni kalau dah nampak makanan depan mata phone memang letak tepi ar hahaha haih at least tangkap la sekeping dua dulu ye dok. Nak share sgt katanya kannnnn.huhu

Ni aku boleh share lokasi ngan sikit2 gambo yang aku dapat dari hasil Pakcik Google.ngehehee
Lets chekidaup pewpurlls! (ohmyenglish)


 
Ni dia sepinggan kambing bakaq. Kalau amik set ngan nasi putih sepinggan RM9.00


Ni kalau yg jenis perut kecik boleh bahagi dua beli satu set je. Nasi ngan kambing melambak. Harga sangat berbaloi. *thumbs up*

 
 
 Nampak je signboard ni belah kanan tu je dah nampak warung tu.
 
 
 
Ni suasana belah malam. Aku pegi siang. Hasil google yang ni nampak sikit suasana warung tu. Warna kuning tau haa dari jauh dah boleh nampak kalau siang la.hee



Aku sangat recommend kedai ni kalau sape2 yang teringin nak makan kambing bakaq puas2 pedas2 fuhhh ini lah tempatnya. And kedai dia macam warung kat kg biasa tu je, tempat makan pun takde la besar sgt sentiasa penuh tengok hari jugak weekend biasa penuh. Ada tempat parking tapi kalau hujan agak lecak la.

Alamat : Jalan Kasim, Meru, 41050 Klang, Selangor, Malaysia
Telefon : +60 14-636 0349
Masa dibuka : 11:00pg–12:00pg
 
Aku sediakan sekali ngan alamat. Senang je pakai waze haa. Hari tu aku pegi pun waze je tak sesat pun.hehee Btw, kredit pada gambar2 yang aku amik dari hasil Pakcik Google.ngehehee
Okei tu je, bye korang. Next time aku share lagi tempat makan yang menarik, harga berpatutan and confirm tak rugi korang pegi sana.

Thursday, July 2, 2015

Renungan - Tidur selepas subuh

Assalamualaikum w.b.t



Haaa ramai rata2 tahu tak elok tido lepas subuh ni tapi masih ramai yang jadikan benda ni satu amalan seharian. Ni perkongsian dan peringatan bersama. Hmmm aku pun selalu gak tido lepas subuh ni. Haihhh. Rasa rugi sangat sangat dan malu ngan Allah. Kita nak rezeki mintak denganNya tapi waktu terbuka pintu rezeki eh boleh pulak buat sombong. Allah turunkan rezeki, rahmatnya setiap pagi tapi boleh pulak menolak dengan tido. Maluuuu sangat.

Ni aku sharekan apa yang aku tahu sebabnya larangan tido lepas subuh ni dan cara yang boleh diamalkan bagi elakkan diri sambung tido lepas solat subuh, insyaAllah mudah mudahan sedikit sebanyak dapat membantu kita semua.



Antara pendapat2 ulama mengenai tidur selepas subuh :

Dinukilkan oleh Imam as-Safarini mengenai kemakruhan tidur selepas solat Subuh dan Asar :

“Dimakruhkan tidurmu (wahai mukallaf) selepas solat Subuh, kerana waktu itu adalah WAKTU MENCARI REZEKI dan berusaha (syara’ dan ‘uruf) di sisi orang yang BERAQAL”.



Potongan ayat Quran :


“Kemudian setelah selesai solat, maka betebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan) supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).                 
                                                                                                         – Surah Al-Jumuah (Ayat 10)



Sedang Nabi SAW melewati anaknya Fatimah RA yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda :

“Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari.”
                                                                                                             (Diriwayatkan al-Baihaqi)




Kalau dah mintak itu ini ngan Allah, duit tetap kering, fikiran duk serabut fikirkan pasal tak cukup duit, hati tak tenang so tengok balik amalan kita lepas subuh. Apa yang kita lakukan lepas solat subuh. Tepuk dada tanya iman. T_T Jom sentap berjemaah. Huaaaaaa

 Okei *lap hingus* ni salah satu cara nak bagi kita elakkan dari tido lepas subuh. Haaa apa yang korang perlukan, tak kesah la sampul ke botol ke bekas kuih ke asalkan boleh muatkan duit sen/ringgit.heee 


Kita tetapkan denda. Yee denda bayaran jika TERtido lepas subuh. Bukan denda sesaje je letak duit dalam sampul/bekas okei dah boleh sambung tido duk pikiaq duit tu simpan2 duit aku jugak, boleh je nak guna nanti. Lepas tu tarik selimut, krohhh krohhh. -_-' Bagi je penampo sedas dua mungkin masih mamai gamaknya. 

Haa lepas tu, label laa beso2 ayat psiko sikit contohnya 'Padah tido lepas subuh, rezeki ditarik' Errr psiko ke?? -_-" Hmm boleh la, contoh je ni.hee Duit tu jugak incase la TERlelap kan (sebab dah jadi kebiasaan), masa nak letak dalam sampul/bekas tu niat sedekah seikhlas hati dan bermuhasabah la jgn ulangi amalan tu lagi.

Okei, cuba bayangkan bayaran tu umpamanya rezeki kita. Makin banyak kali kita tido lepas subuh, makin banyak rezeki kita ditarik. Haaa macam tu la jugak rezeki kita dari Allah. Lebih kurang la kan, faham tak? Ke terbelit ayat aku ni.hmmm

Dari situ boleh membantu kita mengawal nafsu tido dengan ada rasa takut, malu dan muhasabah diri. Setiap hujung bulan check sampul/bekas. Kalau ada segeralah muhasabah dan usahakan kurangkan jumlah atau lagi baik kosongkan sampul/bekas tersebut untuk bulan seterusnya.

Bagi yang susah nak lawan, apa salahnya kita ubah slow2. Jangan sesekali berputus asa dan sentiasa berdoa padaNya. InsyaAllah niat yang baik dipermudahkan. :)



Sama2 kita beramal.
Sharing is caring. :)
Thanks for reading this entry!



Tips - kulit bersih, segar dan cantik

Assalamualaikum w.b.t



Meh nak share sikit. :)

Tetiba nak share tips penjagaan muka pulak.hehee Semua ni aku dah biasa buat la tapi tak berapa nak istiqamah sangat buatnya. So, hasilnya sekejap je lah merasa kulit muka flawless bebas jerawat, jeragat, minyak, black pore, white pore semua bagai. Tapi so far mempraktikkan cara2 ni Alhamdulillah mesti tak nyesal punya korang buat. Senang je. Yang susah2 cerewet bagai aku pun malaih nak buat.hahaa. Kulit aku ni memang jarang sangat la naik jerawat, jeragat pun takde. Cumanya kulit aku sensitif gila ngan sinaran uv panahan cahaya matahari ni. Memang 5 minit kena panaih, terus burn teruk. Lepas tu susah pulak nak kembali pada kulit asal. Hampeh tol. -_- Aku ni dah la tak suka guna sunblock.hoho

Okei dah. Dari biar aku duk merapu lagi, meh usha cara selamat, jimat dan berkesan berdasarkan pengalaman iolls sendiri.hehee


Ni gambar masa kat matrik, pulun jaga muka time ni.hehee

First sekali, aku selalu amalkan MINUM AIR KOSONG banyak2. Nak lagi bagus minum air suam. Sekarang ni aku amalkan 3 liter sehari minum ayaq kosong ni. Bukan setakat kulit segar, dapat kuruihkan badan jugak tau. Seriouslyyy *bulatkan mata* Cuma tak tahannya kerap ke tandas la . Nak kurang kekerapan tu exercise la kejap bagi peluh2 toksin dalam badan keluar.hee

Okei next, yang ni aku selalu jugak amalkan time kulit muka burn SAPU PUTIH TELUR KAT MUKA. Mula2 tu memang la tak sanggup yelaa dah nama telur, mentah pulak tu. Bau dia perghhhh. Kurang sikit dari bau tenuk (macam pernah pulak aku p hidu bau tenuk sebelum ni) Tapi bila dah biasa, takde feeling busuk2 dah time sapu kat muka. Haaa part yang bestnya kan, lepas cuci muka yang tertempek telur tu. Rasa lembab, licin, tegang je muka iolls.Kalau nak lagi berkesan buat masker dengan tisu. Tempek kat muka tisu yg dicelup telur putih then tunggu sampai kering lebih kurang 30 minit baru tarik slow2. Yang ni kalau burn sampai berkuping memang menjadi ar. Tisu tu potong la kecik2 dulu tau. Tak besar sgt tak kecik sangat. Sedang2 je.hee

Haa ni satu lagi tips yang sangat berguna. Amalkan gaya hidup sihat, jom BERSUKAN!! Yezza, perbanyakkan bersukan yang dapat mengeluarkan peluh. Cuba kita tengok atlet2, kebanyakannya muka diorang semuanya licin bebas dari jerawat. Sebab time bersukan, peluh2 kekotoran dalam badan semua keluar. Then, masa berpeluh tu lah kita sental2 sikit muka tu buang daki2 and kekotoran.

Tips tambahan petua tradisional :

1) Buat masker KOPI CAMPUR MADU. Sapu kat muka, tangan, kaki semua boleh. Yang ni untuk tanggalkan kulit mati. Biarkan 20 minit, then masa basuh tu sental2 sikit. Hasilnya kulit akan rasa lebih lembut. Kira ni ganti scrub la. Best buat mask ni. Memang rasa kulit tu licin bak putih telur rebus yg baru dikupas kulit. Cehhh perumpamaan takleh blah.hahaha

2) Masker LEMON CAMPUR MADU. Yang ni nak hilangkan burn muka boleh, bagi kulit muka sekata pun boleh. And selama aku buat hasilnya sekejap je dah nampak. Time aku giat bersukan dulu2, burn habis muka sampai kawan aku tegur muka gelap gila then balik je bilik terus buat masker ni. Aku ingat lagi dua kali aku sapu kat muka. 10 minit je setiap sapuan. Keesokkannya p kelas, kawan aku yg cakap muka aku gelap tu terkejut jugak la, dia cakap tak segelap lepas sukan semalam. So, tiap2 malam la aku buat masker ni. Alhamdulillah kulit muka balik pada warna asal.hehee. Btw, nanti muka akan rasa pedih2 sikit. Sekejap je rasanya. Nak jaga kecantikan muka kena la tahan ye dok.hee


Tu je la kut antara tips penjagaan muka yang biasa aku guna. Kalau korang ada tips yang lagi menarik sila lah share yer.heee

Btw, sekarang ni aku malaih sikit nak jaga muka ni. Yang masih setia aku amalkan minum ayaq kosong banyak2, bersukan and kekadang je buat masker lemon campur madu. Alhamdulillah muka takde la teruk sangat sekarang.heee

Kita memang pemalu orangnya.


Hmmm sekarang cuti sem, duk kat rumah, haa boleh laa buat petua petui jaga muka *kening kening* Hehee
Tapi yang paling penting kan uolls, pasang niat tu leklok and selalu berdoa. Usaha, doa, tawakal. Peace yo!

Heee. Thanks for reading this entry. :)


Dua budak omey yomei :)

Assalamualaikum w.b.t



Fuhhh lama tak mengupdate blog terchenta ni. Tetiba rindu pulak jari jemari ni nak menaip.heee Al maklum lah busy je memanjang makchik Arissa ngan Zahil ni haihhh. Nak menjenguk anak2 pun susah time hujung minggu even dah dekat ngan Uni. 30 minit je pun pecut 110 km/j hehehee *kita memang suka bawak keta laju2 ala2 Fast n Furious tu. Hiks* (kalau ibu tahu mau kena bebel bertingket tingket berbakul bakul ni) Mohon ampun ibunda lain kali insyaAllah anakanda bawak pelan pelan sikit.heeee

Haaa tujuan menaip memalam ni saja nak story sikit ni pasal dak bambam Arissa ngan dak dutdut Zahil. Iyup! Tepat sekali tekaan uolls, anak buah itew la tu.heee Lets check it out! Hyokkk




Memperkenalkan Arissa Batrisya dan Muhammad Zahil Amzar! *tepuk kupu kupu*(rapatkan kedua belah tangan sambil tepuk) Gaya macam perkenalkan pengacara dalam program tv. hahaha


Ni gambar latest dorang. Arissa nak masuk 2 tahun and Zahil baru nak masuk 5 bulan.


Budak Arissa ni nakal dia haihhh penat den nak layan.


Nakal yang omey. Mau tak geram aku tengok.


 
Hang kebun. HAHAHA


Haaaa Zahil pulak belum tunjuk lagi nakal, membuas dia tu. Tapi dak dutdut ni besooo. Penat den dukungnya. Fuhhh

 Nak gigit boleh?



 Ketul ketul isi. Gerammm nengoknya.hehee



Arissa, Zahil jadi anak yang solehah/soleh yer. Nakmo nakal2 eh. :)




Haaa okei tu je. Lain masa kita meng-update lagi yo.heee  
Thanks for reading this entry!

Salam Ramadhan Kareem :)


Tuesday, February 24, 2015

Updating life

Assalamualaikum w.b.t



Haa sebelum start mengarang karangan budak sekolah rendah ni, penggunaan bahasa diri rasa selesa guna 'aku' sebabnya rasa lagi dekat dengan blog ni kut. *macampelikjealasanni* Ala blog sendiri tak kesah la kan.hee Hmmm setahun something tinggal dunia blog. Pftttt. Tetiba rasa nak bergiat aktif balik. Since aku form 5 till now dah 5 tahun usia blog ni.hohoho Tapi entry tak banyak pun. Hampeh -_- Dakpe, yang penting ada jugak la input yg disharekan kannn.heee

Tak tahu nak cakap apa sangat, kena kenalkan diri balik la kut. Sekarang ni aku dah masuk tahun 2 semester 4 pelajar jurusan sains pertanian di Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang. Sekejap gila rasa masa berlalu. Rasa cam baru je lepas spm.hehee *bajetmuda* Aku cerita la serba sedikit lepas spm tu, aku sambung program matrikulasi setahun di Matrikulasi Kedah kat Changlun. Jauh ar dari Kelantan, dah la takde sedara pun kat sana. Survive sensorang kutt. Yelaa dulu time sekolah, sekolah harian dekat rumah je. Mana penah p jauh2 ni. Kira okei la jugak, banyak pengalaman, kenangan tak yah cakap la, pahit, manis, masin, hempedu, masam, tengik semua ada.hahaa

Anyway, life kat sana memang best, rindu kutt. Dengan roomate yg sekepala semua. First time ada roomate kannn. Biasa la org tak penah duk asrama sebelum ni. Haa kalau cakap pasal homesick ke tidak, mengaku ar, 2 minggu rasa nak balik je, takde semangat nak belajar pun. Tapi Alhamdulillah :) semuanya dah settle dah grad dah pun. Tak caya? Nah, bagi gambar sikit.


 Ni gambar bersama kad undangan ke majlis graduation la ni. 
Kitaorang grad dulu before final exam tau. Kau hado? muehehe


Lepas habis matrik terus sambung amik ijazah jurusan sains pertanian. Even ni bukan first choice tapi bila dah dapat tu aku terima je. Bukan terus terima kontang kating camtu, buat la jugak research sikit pasal course ni. Alhamdulillah so far aku makin faham dan akan terus kekalkan momentum tu sampai aku grad insyaAllah tahun 2017 nanti. Nak citer pasal course aku amik ni, lebih 500 patah perkataan buat karangan. Kalau hantar pada cg ni sah kena reject sebab panjang gila, cg pun pening nak baca.

So, lain entry la pulak aku citer pasal apa yang aku belajar, life as uni student and apa yang berlaku sepanjang 2, 3 tahun sebelum ni. Okei, see ya! *lelambai*



Thanks for reading this entry. :)