BUDAK2 BAEK

Friday, February 25, 2011

so sweet ! awak... thanks tau !




Assalamualaikum...



ok2.... entry kali ni saya nk citer cket pasal sorang budak pompuan yg sweet bangat... + lawa + baik + pandai + gojes gitu.... hehe..

siyesss..... xtipu.....
nak tahu saper.. jeng.. jeng.. jeng..
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
my sweet bestie... 

fifah halawa :) chinise look alike 
 so sweetlah this girl !

hubungan persahabatan kiteorg dah masuk 2 taun.... tapi rapat sgt.... satu kelas duduk sebelah menyebelah... satu perangai satu kepala.... dua2 pun suka shopping online....hehe
lau saya nak beli apa2 barang secara online pasti tanya pendapat die dulu.... n mintak tolong banking sekali untuk saya... hehe... awak... thanks tau.... cayunk fifah oweys.... =)



ni pic lam library...tahun lepas punyer..
opps..kantoi tak wat kije yg cikgu suh.. duk berposing2 pulak.. hehe



ni pic dalam dewan.. 2011


p/s for fifah : lain kali lau ore nk beli apa2 secara online.. ore oyk ko dyo deh..... tolong banking skali...hehe thanks fifah yg tomey ! =)
n satu lagi sorie pasal pic tu... thirah amik kat fb fifah.... kredit to you !



Thanks for reading this entry...=)
gotta go now !



Wednesday, February 16, 2011

say it !

 
Can study continue STUDY
Can’t study, work FACTORY
Cannot rely on CHARITY
Earn a little SALARY
Just enough 4 daily ROTI
Go work no WIRA but LRT.
Colleagues formerly FRIENDLY
Daily treated to KOPI
Now gradually get CRAZY
Behind me say I LAZY.
Boss has no SYMPATHY
Work always must HURRY
Say I not enough BUSY
Often ask me do OT
Midnight go back by TAXI
TAXI surcharge KILLING ME
Now i pokai and NO MORE MONEY
Borrow from along kena EXTRA FEE
Coz money is never FREE
Boy/girl-friend go STEADY
Serious, and then MARRY
Ceremony and PARTY
joker-friends give PANTY
No money sure no HONEY
10 months later be DADDY
Wife at GH birth a BABY
Monthly pay back RHB
Earn not enough FEEL GUILTY
Nak jump down suicide and MATI
No money 4 funeral how to BURY
Because MALAYSIA BOLEH. SEMUA JADI.


*tiada kena mengena yang hidup atau yang MATI.



Thursday, February 10, 2011

Tips - penjagaan makanan

Assalamualaikum.



Ada sedikit ilmu yg ingin saya kongsi bersama dengan kawan2 semua.

Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main makan aje. Sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.


Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU -Contohnya - KOKTEL



# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya... kawan2 cubalaa.................................
Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.
Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah...

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan dgn membuat
amalan spt:-


  • Mandi pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
  • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
  • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrain. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
  • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam...
Sama2lah kita mengamalkannya.......
WallahuA'lam

Sabda nabi ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaallah Allah akan menggandakan pahala kepadanya.


Thanks for reading this entry.

lelaki.. oh.. lelaki..

semoga ramai lagi lelaki yang sedang hangat bercinta bersifat seperti di bawah....


Saya suka tengok jari awek saya…
Cantik betul… Sungguh! 
Sampai takut nak pegang…
Bukan takut patah… Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other Di depan yang maha Esa…
 
Saya suka tengok rambut awek saya… 
Cantik betol… Sungguh! 
Sebab tu saya belikan tudung…
Bukan sebab jeles orang lain tengok …. Tapi takut terbakar dek api neraka
 
Saya suka tengok body awek saya… 
Cantik betol… Sungguh!
Sebab tu saya belikan dia telekong supaya mase die jumpa dengan kekasih die Yang Utama Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya.
Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye…
 
Saya sedih tengok awek saya tak tido, tak makan rindu kat saya…
Saya pun macam tu jugak, Ada problem yang sama..
Die tanya apa ubatnya? Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa… Semoga lebih cintakan Nya dari saya…
 
Bahagienye dapat pakwe macam die… Saya sedih tengok awek saya selalu pesan macam-macam kat saya… “Makan, minum, drive elok-elok ..
Nanti awak sakit saye susah ati ” katenya… Tapi bila tengok movie sama-sama azan asar maghrib gitu die tak kata satu aper pun…
Berdosanye saya….saya memang sayang dia…
 
Nak jumper die .. Yang forever punye forever… Di dunia dan akhirat terutamanya, Janji nak share heaven sama-sama…
Bahagia selamanya… Semoga kami saling mengingati, dosa sendiri pun infiniti… Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni…
 
Semoga kami menginsafi diri… Ya Allah ampunkanlah kami…. Semoga kami dapat bersama selamanya nanti…
Cinta tu anugerah Allah… Pandai-panda­i la kita menjaga nikmat Allah itu ye..


thank you for reading this entry ! =)


Thursday, February 3, 2011

nak ucap jugak !

selamat menyambut tahun baru cina kepada seluruh rakyat Malaysia !!!
GONG XI FA CHAI !!

. .2011 tahun arnab. .


nak angpau satu... 
saper mau kasi? angkat idung..hehe