BUDAK2 BAEK

Sunday, January 30, 2011

cuti sekolah 2010

Assalamualikum.



fuhhh.... sekolah sesi 2011... last year... exam SPM!!
takut-gembira-berdebar-sedey-teruja-macam2 lagi...
mix cam nasi kerabu daa......
hmm... biler dipikirkan balik sepanjang sebulan saya cuti... cuti sekolah akhir tahun baru2 ni...
boleh kira berapa lame saya belajar revision form 4... bukan kire hari, kire berapa jam.. huh.. nampak sangat malas... adoiy.... nak tahu apa saya lakukan sepanjang cuti tu...

hah... meh sini.. dekat2 siket...
bukannyer aktiviti yang xberfaedah yer... ada kebaikan juga tau.... huhu
first sekali boleh dikatakan 80% saya ngan family duk asyik main badminton pagi, petang, siang, malam duk ngadap ke game tu....haha
takder lar sampai malam... juz petang jer la lepas solat asar.. tapi kadang2 pagi pun kiteorang turun main, semangat punye pasal... lebey2 lagi saya, adik ngan abg, tapi hujung minggu jer la......

hari2 main badminton tak jemu2... dah name pun minat kan.... kami2 ni stat main pun lepas menyaksikan sukan asia di Guangzhou, China ari tu mase mula2 cuti sekolah stat.... ntah tak ingat plak tarikhnyer biler..... al-maklumla saya ni pelupa siket.... nak search kat abg google tu malas plak asenye.... saper2 yang tak tau dan ase nak ambik tau tu boleh la guna khidmat abg google tu yer nescaya beliau dapat bantu kamo sumer...

ok... berbalik pada story tadi.....
lepas jer tengok sukan badminton di sukan asia tu... adik saya la yang stat dulu main game ni...
takkan la die nak main sorang2 kan..... lepas tu dia ajak saya ngan abg main skali..... mula2 malas rasenye nak main.. tapi biler dipikirkan balik daripada duk ngadap laptop yg memang konpemnye xmengeluarkan peluh, lebey baik beriadah.... dapat juga la manfaatnye kan... jaga kesihatan....
lau terperap jer lam umah tu, alamak naik ler berat badan ni..... xbley2.... sebulan pulak tu.....

saya ni memang minat ngan badminton ni, sampai berangan nak jadi pemain badminton negara.... chehhh.... (berangan itu perlu)^^

. .macam die orang ni. .







haha.... asyik berangan jer.... tengok org main memang suke..... mainnye xpandai pun, sampai pegang raket pun salah.. tangan pun rase sakit... hehe.. tu waktu mule2 berjinak nak main badminton.... skarang pandai dah.. dah xrase sakit tangan ni.... lepas training ari2 ngan jurulatih xbertauliah, Incik Bukhari iaitu abg saya, maka boleh lar budak innocent ni bermain daripada satu step ke satu step... 
step by step la bab kate owg putih......tapi yg sukenye ada peningkatan dalam diri saya ni... saya ni kire org yg ada kemajuan la dalam hidup ni.. hehe.. go more thirah go more....

Pada mulanye kiteorg main tanpa net, then tak lamer lepas tu setelah melihat kesungguhan yang terpancar di muka masing2 ni... Incik Razak, my luvly dad belikan kami net tuk kiteorg main.....lain tau mase kite main badminton dengan net or tanpa net.... mula2 memang lar tak dapat nak sesuaikan diri lagi.... lame2 ok lar.....
itu saya.. org lain saya tak tau.....hehe... selain beli net, ayah saya beli satu lagi raket... so, tambah lagi satu koleksi raket dirumahku ini...semuanye 4... boley lar nak main beregu lepas ni.....hihi...
ayah saya beli sumer ni sebenarnye nak joint adventure main skali.... sampaikan pasangan dia pun nak joint jugak.... ibu saya lar tu....=)

Maka kami pun bermain lar dengan penuh aksinye...
pasangan pertama iaitu Incik Razak dan pasangannye Puan Rohana....
pasangan kedua iaitu Incik Bukhari dan pasangannye budak innocent.. saya lar tu....

kire perlawanan mix double lar ni.....hehe

UMPIRE!!!! saper yg jadi umpire ni?!!
jeng....jeng...jeng....
::
::
::
::
::


-afiqah-
. .ni gambar mase die umur 5 tahun. .
suke sgt tengok gambar ni...hehe

skarang ni da masuk 9  tahun
time kiteorg main die lar yg jadi umpire..
merangkap pemain juga la...
tengok...
. .siap bergaya ngan raket lagi. .

. .alahai adik aku. .

da abis daa....
huhu... sambung citer len kali pulak yer..... peace =)



Thanks for reading this entry.


Friday, January 21, 2011

sekolah! sekolah! sekolah!

yea2 esok sekolah...!!
itulah apa yang dikatakan budak2 yang excited nak pegi sekolah.... bagus2!! mula2 dah tunjuk minat nak belajar... memang baguih... teruskan semangat tu yer...=)

okeilah... entry kali ni nak kongsi ngan korang sumer pengalaman makchik blur + jakun pada minggu pertama sekolah sesi 2011... huh.. pejam celik pejam celik dah masuk tahun kelima saya berada di SMKK.... cepat jer masa berlalu.... last year lar kire ni... SPM pun dah tak lamer dah.... sedar2 lar siket cik athirah oi... beberapa bulan jer lagi tu....

hmm... dah namer pun makchik blur sumer perkara yang berlaku sepanjang cuti pun xtahu.... pegi sekolah tahu2 ad cg form 5 berpindah... ada crite pasal org tu lah org ni lah.... macam2 crite ada tapi satu pun saya tak tahu.... tak maju langsung...huhu... biler dah tak tahu tu mula lar sibuk nak bertanya.... "biler cg pindah?" "kelas form 4 tambah satu lagi ker?" "lar dye tu dah putus ngan budak tu ker? ingat kan baru kapel" "kiter tak perlu pakai tudung labuh ker?" macam2 lagi lar..... ish3... ketinggalan flight.. owg len naik flight, kite duk kayuh basikal lagi... biler la nak sampai... adoiy....

HOMEWORK pulak takyah nak citer pnjg2....
first day pun dah berbukit kijer sekolah tu.... seminggu bergunung-gunung..... hampir sumer subjek ada kijer dalam satu minggu.....bagus tu memang bagus..tapi tak larat pulak rase.... tapi rasenye tu baru siket..... tak lame lagi ada kelas tambahan tuk budak2 form 5 ni.... habis kelas kul 2 sambung extra class dari kul 3-5 petang..... lau ada aktiviti kokurikulum.. alamak sampai pukul 6.30 la jawabnye.... hampir 12 jam berada di sekolah..... lain kali bawak jer tilam bantal tido kat sekolah terus.... rekod kehadiran pun selalu awal...hehe

tahun ni pengetua sekolah saya wat banyak pembaharuan... antaranye, tiap2 hari ada perhimpunan... hari ahad perhimpunan khas... hari isnin sampai hari khamis perhimpunan harian... datang sekolah pun tak boleh lewat.. lebey dari kul 7.45 dah tak boley masuk, pintu pagar dah tutup... tak kire cg ker pelajar ker.....memang pengetua baru saya ni tegas.... pastu sumer pelajar lelaki pakai songkok... pelajar pompuan pulak lau boley pakai jilbab dan baju hujung lengan berkancing.... macam budak sekolah agama pulak..... tak pakai jilbab pun takper asalkan tudung lebey paras bahu..... baju pun tak berkancing takper jangan ketat sudey... lau berkancing lagi bagus.... sekolah saya ni sekolah harian biasa jer..... tapi takper la bagus jugak peraturan yang pengetua buat tu..... sumernye nampak sopan.... baguih2...


MUSLIM AND MUSLIMAH

huarrghh... ngantuknyer.. penat...letih...tak larat... kijer sekolah pun ada siket lagi tu.... tak boley nak sambung ler.. otak dah blank, tu yang duk  berblogging tu... kasi hilang siket tension ni.....hehe


 TENSIONNYERRR...!!!


tips hari ini : untuk wajah yang berseri dan sentiasa ceria plus awet muda, elakkan diri kite berada dalam keadaan tension or stress.....hidup mestilah ceria......jangan tension2 yer.... ingaat!!(versi upin dan ipin)



SENYUM SOKMO DEH...!!!

p/s : entry seterusnye.. perkara yang saya lakukan sepanjang cuti sekolah baru2 ni.....=) peace!


Monday, January 17, 2011

uhuk.. uhuk.... berabuk...!!


 Assalamualaikum...



baca pada title tu pun dah tahu dah....
lameee giileeer tak update blog. lebey kurang setengah bulan saya tak update.. huh.lame tu.
ala kire lamer la. lebey dari sehari... huhu..

hmm... nak cakap pasal apa pun tak tahu..adoiy.. rse janggal plak dah lame tak menaip ni...
mak chik blur nie pun satu tengah malam baru rase gatal tangan nak menaip... yang tak tahannya die sendiri pun tak tahu nak cerite pasal apa...adoiyai..

emm...
meh lah nak citer siket apa yang berlaku kat sekolah sampai tak ada masa mak chik nak berblog-blog ni....
biase lar name pun budak sekolah lagi kan... mesti lar sibuk... mengalahkan perdana menteri plak...
(walaupun diri sebenarnye tak berapa sibuk, saja jer nak menyibukkan diri.hehe)

Ok. mula-mula kite citer pasal minggu pertama sekolah... korang nak tahu tak hari pertama melangkah dalam kelas dengan keadaan kelasku yang banjir itu.. ya.. banjir... banjir dalam kelas.. atap sekolahku bocor.. budak form 5 duk kat bangunan yang lebey kurang nak kate lamer sangat tak jugak.. tapi berbanding dengan kelas saya ada lagi satu kelas yang lagi teruk. habis papan-papan kenyataan kat belakang tu rosak sampai dah nak naik kulat... yela masa tu kan kelantan banjir.. nasib baek banjir lam kelas jer bukan satu sekolah.... tapi bez jugak banjir satu sekolah... tak payah la pergi sekolah.... duk terperap jer dalam rumah sambil layan pesbuk.....lalalala......
nampak sangat malas pergi sekolah... ish.. tak bley tak bley.... dah lah awak tu nk prekse SPM tahun ni cik kak oi.... sedar la dalam mimpi tu yer... huh. rase kecut plak perut ni lau pikirkan pasal exam... xbley maen2 dah.... semangat dan azam baru bermula dari awal tahun lagi..... yea.... go more athirah go more...!!!

jika kau fikirkan kau boleh,
kau pasti boleh melakukan, 
jika kau fikirkan ragu-ragu usahamu tidak menentu,

percaya apa kau usahakan,
berfikir boleh melakukan,
bertindak atas kemampuan,
fikirkan boleh.

ENGKAU BOLEH..!! ENGKAU BOLEH..!!

*tetibe rase nak menyanyi plak malam2 bute nie.... semangat tu penting....

p/s: lirik tu tak tahu betol ke tak.... pakat bantai jer apa yang terlintas... hehe
      jadi disini saya akhiri entry saya kali ni... nanti saya sambung lagi citer yang berlaku kat sekolah
      sepanjang bulan januari ini yea.... okeiy.... chow dulu... assalamualaikum... :)

Saturday, January 1, 2011

permulaan tahun baru


Assalamualaikum...



01.01.11 tarikh keramat blog ini mula dihidupkan.huhu. apa2 pun saya ucapkan...


"Happy New Year 2011"

 and
"Happy Beginner Blogger"


"Hopefully dis year will be mine"
dahlah nak SPM tahun nie...huhu
awal2 tahun duk ngadap leptop siap buat blog lagi. apa kes ini budak..




huhu.. k...lah sampai sini je entry nie......
lau ada mase saya akan update lagi kisah budak blur nie....
chow dulu.....hee

 
papai :)




Thanks for reading this entry.